Recepty

Šípková marmeláda – recept

Jednoduchý recept na šípkovou marmeládu, kterou zvládne každý. Bude se vám hodit nejen ke kančí omáčce, ale využijete ji i na cukroví, do bílého jogurtu nebo třeba jen na chleba. Šípky jsou důležitým zdrojem vitamínů a šípková marmeláda je skvělý způsob, jak si je uchovat na zimu.

Suroviny na šípkovou marmeládu:Šípková marmeláda

  • 1 kg čerstvě natrhaných šípků
  • 200 g třtinového cukru
  • 1/2 želírovacího prostředku
  • 1 citron
  • 5ks hřebíčku

 

Postup šípková marmeláda:

Nejdříve zbavíme šípky stopek a bubáků. Dáme je do kastrolu, zalijeme vodou , aby byla cca 3 cm nad šípky, přidáme hřebíček a zvolna vaříme dokud nezměknou, cca 10-20 min. Raději volíme kratší dobu, protože nechceme zbytečně ztratit cenné látky, které v sobě šípek má. Potom hmotu rozmixujeme a opatrně propasírujeme přes jemný cedník, aby se do hotového protlaku nedostala zrníčka. Pasírujeme dokud nám na cedníku nezbydou jen šlupičky a zrníčka. Pro jistotu můžeme vzít ještě přes plátýnko, abychom v marmeládě neměli ani šípkové chloupky. Do vzniklého protlaku přidáme cukr, šťávu z citrónu a želírovací prostředek a ještě 10 min povaříme.

Hotovou marmeládu dáme do hned horkou z hrnce do skleniček a obrátíme je dnem vzhůru. Nezapomeňte si předtím skleničky i víčka sterilizovat, ať se vám  šípková marmeláda nezkazí. Nejlepší skladování marmelády je na tmavém chladném místě, takže sklep nebo lednička jsou správná volba!

 

Tip:

Pokud se chcete vyhnout zdlouhavému pasírování, můžete zkusit prohnat změklé šípky přes odšťavňovač.

Napište mi, jestli jste marmeládu zkusili a jak vám doma chutnala!

Jestli nemáte na přípravu šípkové marmelády čas, můžete si jí koupit v bio kvalitě.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Odteď už ti nic neuteče.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Dary Matky Země will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.